Blogger tarafından desteklenmektedir.

Contact us

RSS

Eğlenceli Bilim Serisi

Son zamanlarda Deniz'le hava gözlemi yapıyoruz; havanın yağmurlu, bulutlu, güneşli vs. nasıl olduğunu konuşuyoruz. Tam da bunun üstüne Bilim Çocuk Aralık-2012 sayısında hava durumu konusu işlenmişti. Ve bir hava durumu çarkı vermişti dergi. Sonra Meraklı Minik Ocak sayısı da "Kar Yağınca" başlığıyla çıktı. İki dergi de elimizden düşmez oldu. Dergileri defalarca okuduktan sonra İş Bankası Kültür Yayınları'nın Eğlenceli Bilim serisinden üç farklı kitap aldım. 


Üç kitabın da yazarı Imke Rudel ve resimleyeni Anne Ebert. Gaye ve Dağhan isimli iki kardeşin hikayeleri eşliğinde bilimsel bilgiler veriliyor. Deniz'in yaş grubuna göre biraz ağır; ama resimleri çok güzel. Okurken bazı yerleri atlıyorum veya resimde yer alanları konuşuyoruz. Yine de hava olayları, mevsimler ve ilgili kavramları öğrenme açısından faydalı. Kitapların her birinin 5 TL. olması da çok güzel. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hikayeli Yap-Boz Kartları

Edukids'in eğitici oyun kartlarından hikayeli yap-boz aldığımız zamandan beri hep oyun rafımızdaki yerini koruyor. Sık sık ortaya çıkıyor ve oynuyoruz. Mıknatıslı bir kapağı olan kutu, çok kullanışlı. 



Kutunun içinden 4 farklı hikayeye ait toplam 24 kart çıkıyor. Bir de hikaye kitabı. Kitapta, bir doktora gitme hikayesi, bir okuma saati hikayesi, bir uçağa binip seyahat hikayesi bir de okula gitme hikayesi var. Her hikayede geçenleri içeren 6'şar yap-boz kartı da var. Hikayedeki oluş sırasına göre yap-bozlar birleştiriliyor. 


Biz bazen sadece hikayeleri okuyoruz, çocukların hayatının içinden hikayeler içeriyor. Geçen sene Deniz hastalandığında, kitaptaki doktora gitme hikayesini günde kaç kere okur olmuştuk. Deniz sürekli onu okumak istiyordu. 

Bazen yalnızda kartları önümüze döküyoruz. Renklerine göre ayırıyoruz (her hikayenin kartları farklı renkte). Sonra da birini seçip oluş sırasına koymaya çalışıyoruz. Resimde gördüklerimizi konuşuyoruz.

Bazen de kitaptan hikayeyi okurken ilgili kartı bulup hikaye ilerledikçe parçaları birleştiriyoruz. 


Edukids'in bu ürünü gerçekten çok başarılı. Hikayeleri Defne Ongun Müminoğlu yazmış, resimleri de Murat Tanhu Yılmaz çizmiş. Çocuklara verilecek en güzel hediyelerden biri. Aa, bu arada kutunun üzerine yazan "Çocuklara verilebilecek en değerli hediye, onlarla birlikte zamanı paylaşmaktır" sözünü de çok beğeniyorum. Aynen öyle, çocuğuyla birlikte oynayan ve bundan keyif alan annelere sevgilerimle...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Denizler Altında

Misketle boyama yaptığımızda boyalı iki kağıdımız olmuştu, onları ne yapsak diyordum ki bir deniz altı teması yapmaya karar verdim. Deniz'in odasında duvarlardaki balıklardan ilham alarak önce renkli kağıtları balık şeklinde kestim. Üstlerine göz şekli çizdim. Açık ve koyu yeşil kartonlardan da yosunlar kestim. En son zemini oluşturmak için mavi bir kartonun üst tarafını dalgalı makasla kestim. İşte malzemelerimiz:



Deniz, simli yapıştırıcı kullanmak istedi. Önce denizin dibine yosunları yapıştırdık. Sonra da balıkları, denizatını, yıldızı...




En son yosunların üzerine parlasın diye biraz simli yapıştırıcı sürdük. Yapıştırılacak tüm malzemeler bitince bu yaptığımızın deniz altını gösterdiğini, bu canlıların denizin altında yaşadığını, gemilerin ise denizin üstünde gittiğini anlattım. 


Ve çalışmamızı ilham aldığımız Deniz'in odasının duvarına astık. Deniz, duvara asınca "ahtapot yapmamışız, ahtapot nerde" diye sordu. Haklı çocuk; ama annesi ahtapot çizip kesemedi:))



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Şekillerle Renkler ve Hayvanlar

Edukids'in "Şekillerle Renkler ve Hayvanlar" oyun kartlarını Deniz 1,5 yaşındayken almıştım. O zamandan beri hep kitap rafımızda duruyor. Zaman zaman çıkarıp oynuyoruz.  



Kapağında mıknatıs olduğundan çok kullanışlı bir kutusu var. Çok sağlam kapanıyor, elimizde oradan oraya gezdirirken hiç açılıp dökülmüyor. İçinde 10 kart var. Bir çerçevenin içinde verilen kartlar geometrik şekiller olarak yapılmış. Her kartın üzerinde bir hayvan resmi var ve hepsi de birbirinden farklı renklerde. Böylece minikler bu kartla hem renkleri, hem şekilleri hem de hayvanları öğrenmiş oluyor. Üstelik çerçevenin içine geçmeli olarak yapıldığından küçük kas becerisini geliştirici bir oyun. 


Uzun zamandır oynadığımız için Deniz hepsini biliyor tabi. Kartlardan birini gösterip "bu hangi şekil" dediğimde tanıyor, söylüyor. Ya da "bana ... şekli gösterir misin?" dediğimde arayıp buluyor. 
Aynı soruları hayvanlar ve renkler için de sorduğumda gösteriyor; ama bunları biliyor olması bu oyunu oynamamıza engel değil, yine de severek oynuyoruz. Kartları çerçevesinden çıkarıp sonra da takmaya çalışıyor. 


Böyle çocuklar için faydalı eğitici oyun kartları pek yok ülkemizde, olanlar sayılı. Edukids bu anlamda başarılı işler yapıyor. Bizde bir de "Hikayeli Yapboz Kartları" var. Hem kendi çocuğunuz için hem de bir çocuğa hediye arıyorsanız çok iyi seçim...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS